Over pelgrimeren…… thema avond met plaatsgenoot JohnVroon

Het woord ‘pelgrimeren’ komt uit het Latijn. Daar wordt een pelgrim peregrinus genoemd, een woord dat is samengesteld uit per (door, over, voorbij) en ager (akker). Een pelgrim is dus iemand die door of voorbij de akkers trekt. In het Middelnederlands werd een pelgrim ook wel peregrijm en pellegrijm genoemd.

Van alle tijden en geloven
Pelgrimeren is zo oud als de mensheid. Archeologen hebben aangetoond dat het megalithisch monument van Stonehenge diende als bedevaartsoord. Ook in de klassieke oudheid was het verschijnsel bekend. Gelovigen pelgrimeerden naar tempels, orakels of andere heilige plaatsen. Bedevaarten komen voor in het boeddhisme, het jodendom, de islam, het hindoeïsme en het christendom, als ook in andere, kleinere, godsdiensten als de bahai.

John Vroon vertelt ons over het pelgrimeren naar Santiago de Compostella. Wat pelgrimeren met je doet en wat het je brengt. Natuurlijk ook waarom je op weg gaat naar een speciale plek of plaats die jou aanspreekt. Hij heeft vijf maal te voet de reis gemaakt naar Santiago de Compostella en aansluitend Fisterra en Muxia. Een maal vanuit Nederland en vier maal vanuit diverse plaatsen in Spanje en Portugal.

Ondersteund door beeldmateriaal reizen we deze avond met John mee…..

Datum: 22 januari

Tijd: vanaf 19.30 koffie, lezing begint om 20.00 uur

Locatie: de Sfinx

Aan deze avond zijn geen kosten verbonden. Opgeven kan HIER

Contact

Voor vragen kunt u altijd een bericht sturen, wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Start typing and press Enter to search